Ukinuta Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba "t500"

Nakon višegodišnjih inicijativa koje smo podnosili Privrednoj komori Srbije čiji smo članovi Vlada Republike Srbije nije produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 59/2018), koja je određivala maksimalnu cenu vekne.

Tako je 31. januara 2019. godine prestala da važi Uredba doneta 2010. godine, zbog koje je Evropska komisija često imala primedbe jer je to bilo administrativno regulisanje cene nekog proizvoda.

Podsećamo da je Uredba negativno uticala na poslovanje trgovaca, tako da će se njenim ukidanjem  poboljšati uslovi rada i prodaje hleba t500.

U susret problemima zaposlenih i tržišta rada

U petak 14. decembra 2018.godine Pokrajinski socijalno-ekonomski savet organizuje konferenciju "U susret problemima zaposlenih i tržišta rada". Konferencija je održana u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine na kojoj je prisustvovao predsednik Mlađan Šumić.

Konferencija se organizuje sa ciljem da se svestrano sagledaju savremeni izazovi tržišta rada, problemi privrede i zaposlenih, posebno nedostatak radne snage na tržištu, da se izvedu ocene i predložene mere za poboljšanje stanja.

na konferenciju su pored socijanih partnera, članica Pokrajinkog socijalno ekonomskog saveta- Unije poslodavaca Vojvodine, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Pokrajinskog odbora Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i svih pokrajinskih sekretara u Pokrajinskoj vladi AP Vojvodine pozvani gradonačelnici i predstavnici opština na teritoriji AP Vojvodine, članovi aktivnih lokalnih  socijalno-ekonomskih saveta u AP Vojvodini, predstavnici regionalnih  razvojnih agencija u AP Vojvodini i inspekcije rada, predsednik Privredne komore Vojvodine, direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje, direktor Zavoda za ravnopravnost polova, i sa nacionalnog nivoa: ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministar za državnu upravu i loklanu samoupravu, ministar privrede, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, predsednik Privredne komore Srbije, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i članovi Socijolano-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Zaštita životne sredine-naplata plastičnih kesa

Plastični otpad: Evropska strategija za zaštitu planete

Strazbur, 16. januar 2018.

Evropska komisija- Donesena prva evropska strategija za plastiku

Obavezu primene nove Direktive iz februara ove godine koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo članice EU, u Ministarstvu je potvrđeno da će Srbija takođe usvojiti ove smernice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa. Očekuje se da će novi Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji bi trebalo jasno da propiše način uklanjanja i ograničenja upotrebe plastičnih kesa, biti donet 2019.

Nakon mnoštva održanih sastanaka sa Privrednom komorom Srbije, čiji smo članovi u cilju smanjenja upotrebe plastičnih kesa i zaštite životne sredine u saradnji sa velikim trgovinskim sistemima uljučujemo se u ovaj projekat, te od 01. avgusta 2018. godine počinje naplata plastičnih kesa. Obzirom da će se kese naplaćivati, potrebno je da minimalna debljina kese ne bude manja od 17 mikrona.

Da bi se svi članovi Društva trgovaca uključili u ovaj projekat potrebno je da obaveste svoje kupce-potrošače 15 dana pre početka naplate.

U cilju obaveštavanja kupaca, ovde možete preuzeti obaveštenje.

PREPORUKA ZA STALNE KUPCE ČLANOVIMA DRUŠTVA

Članovi Društva trgovaca mogu odštampati određeni broj platnenih torbi koje bi poklonili stalnim kupcima.

U prilogu možete pogledati primer izrađene platnene torbe.

DRUŠTVO TRGOVACA NOVI SAD

38*40*12

Platnenu torbu možete poručiti sa ili bez vašeg loga u dimenzijama koje vi odaberete.

U koliko ćete štampati određeni broj platnenih torbi za vaše stalne kupce, za ponudu možete kontaktirati:

ŠTAMPARIJA MAGLOVSKI

Novi Sad

mob.065/2576354

Poseta Udrugi trgovaca Splitsko-dalmatinske županije

Na poziv od kolega i saradnika, predsednik Društva trgovaca Mlađan Šumić sa članovima Upravnog odbora posetili su Udrugu trgovca Splitsko-dalmatinske županije.

43609982 171337370471033 1205181794786213888 n

43663901 281220315822650 8575764124795928576 n

Uspostavljanje platnog sistema za instant plaćanja u Republici Srbiji

Na osnovu Inicijative Društva trgovaca Novi Sad, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije čiji smo članovi, Nardona banka Srbije upućuje predlog rešenja povodom uspostavljanja platnog sistema za instant plaćanja u Republici Srbiji.

Ovde možete preuzeti predlog NBS.