Poseta Udrugi trgovaca Splitsko-dalmatinske županije

Na poziv od kolega i saradnika, predsednik Društva trgovaca Mlađan Šumić sa članovima Upravnog odbora posetili su Udrugu trgovca Splitsko-dalmatinske županije.

43609982 171337370471033 1205181794786213888 n

43663901 281220315822650 8575764124795928576 n

Zaštita životne sredine-naplata plastičnih kesa

Plastični otpad: Evropska strategija za zaštitu planete

Strazbur, 16. januar 2018.

Evropska komisija- Donesena prva evropska strategija za plastiku

Obavezu primene nove Direktive iz februara ove godine koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo članice EU, u Ministarstvu je potvrđeno da će Srbija takođe usvojiti ove smernice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa. Očekuje se da će novi Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji bi trebalo jasno da propiše način uklanjanja i ograničenja upotrebe plastičnih kesa, biti donet 2019.

Nakon mnoštva održanih sastanaka sa Privrednom komorom Srbije, čiji smo članovi u cilju smanjenja upotrebe plastičnih kesa i zaštite životne sredine u saradnji sa velikim trgovinskim sistemima uljučujemo se u ovaj projekat, te od 01. avgusta 2018. godine počinje naplata plastičnih kesa. Obzirom da će se kese naplaćivati, potrebno je da minimalna debljina kese ne bude manja od 17 mikrona.

Da bi se svi članovi Društva trgovaca uključili u ovaj projekat potrebno je da obaveste svoje kupce-potrošače 15 dana pre početka naplate.

U cilju obaveštavanja kupaca, ovde možete preuzeti obaveštenje.

PREPORUKA ZA STALNE KUPCE ČLANOVIMA DRUŠTVA

Članovi Društva trgovaca mogu odštampati određeni broj platnenih torbi koje bi poklonili stalnim kupcima.

U prilogu možete pogledati primer izrađene platnene torbe.

DRUŠTVO TRGOVACA NOVI SAD

38*40*12

Platnenu torbu možete poručiti sa ili bez vašeg loga u dimenzijama koje vi odaberete.

U koliko ćete štampati određeni broj platnenih torbi za vaše stalne kupce, za ponudu možete kontaktirati:

ŠTAMPARIJA MAGLOVSKI

Novi Sad

mob.065/2576354

Plastični otpad: Evropska strategija za zaštitu planeta i građana te za jačanje industrije

30. marta 2018. godine je održana Sednica Odbora za trgovinu na kojoj je jedna od tačaka Dnevnog reda bila i upotreba plastičnih kesa u trgovini.

Postojeći Zakon o trgovini (ZoT) je usvojen 2010. godine, a izmenjen i dopunjen 2013. godine.

Savremeni načini trgovine, novi kanali komunikacija i marketinga zahtevali su da se preispitaju propisi koji uređuju obavljanje ovih delatnosti. Pored toga što je uočeno da zakon treba prilagoditi promenama koje su nastupile na tržištu, treba i precizirati sve nejasnoće koje su se javljale kao problem u primeni i svakodnednom poslovanju privrednih subjekata koji se bave trgovinom.
Imajući navedeno u vidu, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obrazovao je Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o trgovini 13.04.2017. godine i u istu imenovao predstavnike Sektora za normativne, upravne i poslove evropskih integracija, Sektora za trgovinu, usluge i politiku konkurencije i Sektora tržišne inspekcije ispred ministarstva, odnosno Privredne komore Srbije i NALED-a, ispred privrede. Takođe, odlukom ministra, sastav pomenute radne grupe je dopunjen 17.10.2017. godine predstavnikom Sektora za informaciono društvo i još jednim predstavnikom Sektora tržišne inspekcije ministarstva, odnosno ministar je 13.03.2018. godine proširio nadležnost radne stavljajući joj u zadatak da posebno sagleda odredbe važećeg Zakona o elektronskoj trgovini (ZoET), te da zavisno od obima procenjene zakonodavne intervencije, u vidu izmene ovog ili donošenja novog zakona, predloži i izradi Nacrt zakona

Dakle, što se tiče izmena Zakona o trgovini rad radne grupe je usmeren ka:
- definisanje osnovnih pojmova;
- novoj podeli trgovine;
- određivanju uslova koja treba da ispuni trgovac da bi se bavio ovom delatnošću;
- definisanju odredbi koje se odnose na daljinsku trgovinu (elektronsku trgovinu, pre svega);
- preciznijem i jasnijem propisivanju prodajnih podsticaja i
- nadzoru, usklađivanju sa izmenama zakona, ali i sa novim ZiN i ZuP.

Uspostavljanje platnog sistema za instant plaćanja u Republici Srbiji

Na osnovu Inicijative Društva trgovaca Novi Sad, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije čiji smo članovi, Nardona banka Srbije upućuje predlog rešenja povodom uspostavljanja platnog sistema za instant plaćanja u Republici Srbiji.

Ovde možete preuzeti predlog NBS.

Početak rada centralnog registra faktura

U skladu sa najavljenim početkom rada CENTRALNOG REGISTRA FAKTURA (najavljeno za 01.03.2018. godine), predstavljamo vam najčešća pitanja i odgovore u vezi registrovanja faktura u CRF.

Ovde možete pročitati Najčešća pitanja i odgovori u vezi registracije