Zaštita životne sredine-naplata plastičnih kesa

Plastični otpad: Evropska strategija za zaštitu planete

Strazbur, 16. januar 2018.

Evropska komisija- Donesena prva evropska strategija za plastiku

Obavezu primene nove Direktive iz februara ove godine koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo članice EU, u Ministarstvu je potvrđeno da će Srbija takođe usvojiti ove smernice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa. Očekuje se da će novi Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji bi trebalo jasno da propiše način uklanjanja i ograničenja upotrebe plastičnih kesa, biti donet 2019.

Nakon mnoštva održanih sastanaka sa Privrednom komorom Srbije, čiji smo članovi u cilju smanjenja upotrebe plastičnih kesa i zaštite životne sredine u saradnji sa velikim trgovinskim sistemima uljučujemo se u ovaj projekat, te od 01. avgusta 2018. godine počinje naplata plastičnih kesa. Obzirom da će se kese naplaćivati, potrebno je da minimalna debljina kese ne bude manja od 17 mikrona.

Da bi se svi članovi Društva trgovaca uključili u ovaj projekat potrebno je da obaveste svoje kupce-potrošače 15 dana pre početka naplate.

U cilju obaveštavanja kupaca, ovde možete preuzeti obaveštenje.

PREPORUKA ZA STALNE KUPCE ČLANOVIMA DRUŠTVA

Članovi Društva trgovaca mogu odštampati određeni broj platnenih torbi koje bi poklonili stalnim kupcima.

U prilogu možete pogledati primer izrađene platnene torbe.

DRUŠTVO TRGOVACA NOVI SAD

38*40*12

Platnenu torbu možete poručiti sa ili bez vašeg loga u dimenzijama koje vi odaberete.

U koliko ćete štampati određeni broj platnenih torbi za vaše stalne kupce, za ponudu možete kontaktirati:

ŠTAMPARIJA MAGLOVSKI

Novi Sad